3 saveta za bolje pakovanje pošiljke

Prilikom slanja pošiljke kuriri će vas najčešće upozoriti na rizik od oštećenja a može se desiti i da odbiju preuzimanje paketa ukoliko pošiljka nije pravilno upakovana. Kao pošiljalac u obavezi ste da zapakujete pošiljku tako da zaštitite sadržaj pošiljke jer, u slučaju da bude oštećena, kurirske službe ne snose odgovornost za nastalu štetu.

Najbitnije je da za pakovanje pošiljke odaberete adekvatnu ambalažu. Zato pre svega uzmite u obzir gabarite, težinu i lomljivost predmeta koji šaljete.

U ovom članku ćemo se osvrnuti na pakovanje paketa i kako pravilno zaštititi sadržaj pošiljke. S obzirom da dokumenta ne zahtevaju posebnu fizičku zaštitu najčešće se šalju u kovertama a pakovanje dokumenata za slanje brzom poštom je prilično jednostavno. Međutim, slanje lomljivih predmeta kurirskom službom uvek sa sobom nosi rizik od oštećenja.

Za pravilno pakovanje pošiljke vam je potrebno sledeće:

  • Široka lepljiva traka / selotejp
  • Kartonska kutija
  • Zaštitni materijal (sundjer, novine, karton i sl.)
  • Plastična folija / kesa / streč folija (opciono)

1. Kartonska kutija mora biti čvrsta

Bitno je da kutija bude jaka i čvrsta. Izbegavajte „recikliranje“ kutija koje ste već koristili. Sama struktura korišćene kutije je često oslabljena tako da neće biti dobra zaštita pošiljku koju nosi.

Preporuka prodavaca i kupaca sa sajta Kupindo je da kutija bude duplo veće zapremine od predmeta koji želite da upakujete. Na ovaj način imate dovoljno mesta za zaštitni materijal kojim ćete zaštititi pošiljku i popuniti praznine unutar pošiljke.

2. Otvori na kutiji moraju biti čvrsto zalepljeni

Pobrinite se da je kutija čvrsto zatvorena i da su svi otvori na kutiji zatvoreni. Ukoliko postoji potreba, možete dodatno ojačati kutiju tako što ćete stranice prelepiti preko sredine širokom selotejp trakom. 

3. Zaštitite sadržaj paketa 

Najčešći razlog oštećenja pošiljki je upravo što sadržaj nije bio adekvatno zaštićen od udaraca i spoljnih uticaja. Izbegnite da sadržaj kutije dodiruje zidove kutije. Pažljivo obložite celu unutrašnjost kutije zaštitnim materijalom i popunite sve praznine nakon što ste smestili predmet u kutiju. Najčešće korišćeni materijali za zaštitu i pakovanje su razni sunđeri, komadi stiropora, novine i karton.  

Kada sledeći put budete slali paket kurirskom službom izdvojte vremena da upakujete pošiljku na adekvatan način i smanjite rizik od lomljenja i fizičkih oštećenja.

 

1 thoughts on “3 saveta za bolje pakovanje pošiljke”

  1. Potpuna neodgovornost firme i prvenstveno kurira vozaca ,porucio sat cerkici za rodjendan u ponedeljak u petak zovem bex bazu da bi mi rekli da je paket vracen zbog obima posla kurir pozvao jednom kao moj broj nije u funkciji i to je to više me i nije kontaktirao,nedelju dana putuje satic smartic i posle 5 dana ostade cerkica bez poklona,bežite od bex_a,loše iskustvo

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *