korisnički servis

Kako razgovarati sa korisničkim servisom u Srbiji

Potrošači moraju da dobiju uslugu za koju su platili jer, po zakonu, svaki potrošač je zaštićen kao beli medved! …. ma samo se šalimo. To je možda negde drugde, ne u Srbiji.

Donosimo vam savete sa primerima za uspešnu komunikaciju sa korisničkim servisom. U primeru vam navodimo kako treba razgovarati konkretno sa AKS-ovim korisničkim servisom ali dati pristup važi manje-više za sve, bez obzira koja firma ili korisnički servis je u pitanju.

Primer lošeg postupanja prema klijentima

korisnički servis problem
Korisnički centar brze pošte

AKS Ekspres Kurir iz Šapca je svoju lošu reputaciju zaradio jednako lošom uslugom. Korisnici ovog ekspres kurira često se žale zbog oštećenih ili otvaranih paketa, kasne dostave ili gubljenja paketa. Ali na sreću (ili nesreću) korisnici ipak imaju kome da se obrate u slučaju nužde… AKS-ovom korisničkom servisu.

Vaša reklamacija može da čeka ili bude ignorisana dugo vremena pa je bitno da vaša komunikacija sa korisničkim servisom protekne uspešno.

Zato evo par saveta za uspešnu komunikaciju sa AKS korisničkim servisom u vezi reklamacije:

Reagujte odmah

Pošiljka kasni, nije dostavljena danas za sutra? Paket koji ste primili je oštećen? Ne gubite vreme, pozovite odmah broj koji vidite na ekranu 015 600 600 i čim čujete prijatni glas operatera sa druge strane krenite sa kritikovanjem, jer imate pravo na to. Naravno, nemojte biti grubi ili vulgarni ali budite odsečni i zahtevajte odgovor odmah i sada!

Ne dozvolite da vas ignorišu

Često se dešava da u slučaju reklamacije dobijete odgovor „Pozvaće vas kolega…“! To se nikada neće desiti! Ni po koju cenu ne spuštajte slušalicu posle ove rečenice. Ponovite im više puta da je vaš zahtev hitan, bitan i da očekujete odgovor (ako ne baš sad i odmah) za najkasnije sat-dva. Ukoliko vas niko ne pozove za to vreme, pozovite ponovo.

Budite uporni

Radnici u korisničkom servisu su obučeni kako da izbegnu direktan odgovor i odugovlače. Vrlo je bitno da ne odustajete olako od svojih zahteva. Reklamiranje bilo kog proizvoda ili usluge je naporan posao pa nemojte odustajati ili odlagati da ponovo pozovete broj korisničkog centra. Bez upornosi često samo gubite vreme dok je vaš zahtev i dalje nerealizovan.

Napišite mejl. KORISTITE VELIKA SLOVA!

Vaš problem je i njihov problem

Dok čekate da vas neko pozove u vezi reklamacije, možete sročiti mejl koji ćete poslati na office@aks-sabac.com i reklamacije@aks-sabac.com;

Iz iskustva sa AKS-ovim korisničkim servisom znamo da je slanje mejla često neefikasno. Zato nam je jedan od radnika u korisničkom centru savetovao da „malo boldujemo tamo“ kad pišemo mejl da bi kolege „obratile pažnju“.  Ovo je recept za uspeh jer kositeći jednostavno boldovanje i CAPS LOCK možete da se pismenim putem izderete nekome tamo ko vas ignoriše.

Ne umanjujte težinu vašeg mejla i količinu frustracije koju želite da prenesete. Slobodno povećajte font na 18 i PIŠITE U CAPS LOCK-U! Tako će neko ko pima platu za baktanje sa korisnicima obratiti pažnju na vaš mejl u inbox-u.

Evo i primera kako treba pravilno napisati mejl upućen AKS korisničkom centru:

Naslov: ZAŠTO NISTE DOSTAVILI MOJ PAKET!??
Poruka: PROŠLO JE TRI DANA A VI NE DOSTAVLJATE MOJ PAKET! PET PUTA VAS ZOVEM SAMO ME LAŽETE!!

ili

Naslov: NE IGNORIŠITE ME VIŠE!!!!!
Poruka:  ZVAO SAM KORISNIČKI SERVIS U VEZI POŠILJKE, REKLI SU DA ĆE ME POZVATI. NIKO ME NIJE POZVAO!!!!

 

Sećate se kako smo u školi učili da se lepo pismenim putem obratimo nepoznatoj osobi? Zaboravite na to. Ovde to nema nikakvu praktičnu primenu. Sve što morate da znate je da nikako ne smete početi sa „Poštovani“ ili sličnom kurtoaznom frazom.

Vas su ignorisali kad ste se žalili na nešto, to znači da oni vas nisu ispoštovali kao klijenta. Prema tome nema potrebe da vi njih preterano poštujete. Jeste grubo i prostački ali to je jedini način da prenesete svoje nezadovoljstvo i doprete do nekoga ko treba da obradi vaš zahtev.

Evo par primera kako NE treba pisati mejl korisničkom servisu:

Naslov: Molim za informaciju o paketu broj taj i taj…
Poruka: Poštovani, poslao sam paket tad i tad, nije dostavljen……

ili

Poštovani,
Molim Vas za informaciju o mom paketu….

ili

Dragi AKS-u,
Ako možete molim Vas da vidite kad će da bude dostavljen….

Sve ovo jeste ironično, čak i smešno ali ujedno i istinito. U Srbiji se ne možete žaliti i komunicirati na normalan, kulturan način. Probali smo i u praksi je dokazano da će kurirske službe pre odgovoriti na reklamacije upućene krajnje grubim tonom. Zato se nemojte ustručavati. Ako posle prvog poziva budete ignorisani znate šta vam je činiti. CAPS LOCK I UDRI!!

4 thoughts on “Kako razgovarati sa korisničkim servisom u Srbiji”

  1. Najgori su!!! Paketi kasne. Dostavljaci naplaćuju postarinu vise nego sto treba. Imaju navedenu stavku „plaćeni odgovor“ to košta 113 din. ,a pritom ne znaju da objasne šta je to ,ni zbog čega se plaća! Još plus lazu kako poslodavac koji mi je poslao paket nema ugovor sa njima. Na kraju umesto 350 dinara,naplate 560 dinara postarinu. Očaj!!!

  2. KOJI BEZOBRAZLUK I DRSKOST !!!!!
    BRZA POSTA, CRNJAK ! NELJUBAZNI, DRSKI, BEZOBRAZNI, NEZNALICE, O PROFESIONALNOSTI NEMA NI GOVORA ! SRAMOTA KAKO PRIMITIVCI ZARADJUJU PARE. 3 DANA CEKAM NA PREUZIMANJU POSILJKE, BEZ DA UOPSTE JAVE DA NE DOLAZE. sramota sto im je uopste dozvoljeno da rade i vredjaju narod.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *